1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kabakulak Nedir? Kabakulak Belirtileri

Kabakulak Nedir? Kabakulak Belirtileri
0

Kabakulak, en çok çocuklarda ve genç yaştaki insanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Okul, kışla, fabrika, hapishane gibi, insanların toplu olarak yaşadıkları yerlerde çıkarsa az zamanda çevreye yayılabilir.

Kabakulak çok eskiden beri bilinen bir hastalık olmakla beraber, mikrobunun bir virüs olduğu bundan ancak otuz yıl kadar önce anlaşılmıştır. Bu virüs hastaların ve bazı sağlam taşıyıcıların ağızlarında, boğazlarında, salyalarında bulunur.

Ağzımızda üç çift tükürük bezi vardır. Bunlardan bir çifti kulak altında, bir çifti çene altında, bir çifti de dil altındadır. İşte, kabakulak virüsü başlıca bu bezlere yerleşir, hastalık, mikrobun vücuda girmesinden 21 gün kadar sonra, bu bezlerden bir, ya da birkaçının iltihaplanmasıyla kendini gösterir.

Ateş, halsizlik, kırıklık başlar. En çok şişen kulak altı bezidir. Kulağın alt ve ön kısımlarında hamur yumuşaklığında bir şişlik ortaya çıkar, kulak memesi kabarıp yukarı doğru kalkar. Yüz bazen aşırı derecede şişer. Hasta ağzını açmakta zorluk çeker.

Kabakulak bir hafta kadar sürer, sonra ateş düşer, tükürük bezlerinde şişkinlik yavaş yavaş iner. Hastalığın şiddeti herkeste bir olmaz. Şiddetli de olsa öldürücü bir hastalık değildir. Yalnız, bazı karışma (ihtilât) ları vardır ki bunlar ortaya çıkarsa hastalık azar, kötü sonuçlar doğurur

Kabakulağın başlıca ihtilâtları erkeklerin erkeklik bezlerinde, kadınların yumurtalıklarında meydana gelen iltihaplardır. Bunlar, çok defa, erinlik çağına ulaşmamış olanlarda görülür. Hastanın iyileşmeden yataktan kalkması, iyi dinlenmemesi bu ihtilâtlara yol açabilir. İltihaplar her iki erkeklik bezini sararsa kısırlık yapabilir.

Kabakulak pankreas bezinde karışma yaparsa karın ağrısı, ishal başgösterir. Bazı hastalarda, akciğerlerin üstünü örten göğüs zarında (plevrada) su toplanır, zatülcenp gibi iltihaplar olur.

Kabakulağın en korkulu ihtilâtı beyinde ve beyin zarında olanıdır. Bu iltihaba “kabakulak menenjiti” denir (Bk. Menenjit).

Gözyaşı bezlerinde, tiroit ve böbreküstü bezlerinde, kadınların memelerinde, erkeklerin prostat bezlerinde de kabakulaktan ileri gelen karışmalar görülmüştür.

Kabakulaktan Korunma

Kabakulak, öksürük ve aksırıktan saçılan tükürük damlacıklarından bulaştığı için, hastaların yanına sokulmamalıdır. Kabakulak geçirmiş, ya da hastalık mikroplarını aldıkları halde kendileri tutulmamış kimseler (sağlam taşıyıcılar) da hastalığı bulaştırabilirler. Onun için, kabakulak görülen yerde hastayı ve onunla sıkı temasta bulunanları sağlamlardan ayırmak başlıca korunma yoludur. Hastanın çamaşırları, yatak ve yemek takımları, mendil ve havluları, yattıkları odalar dezenfekte edilmeli, kaba-kulaklı çocukları 21 gün okula göndermemelidir.

Kabakulak Tedavisi

Kabakulağın özel bir ilacı yoktur. Antibiyotik yeni ilaçların bu hastalığa faydası olmaz. Yalnız, ihtilâtları önlemek için hekimler lüzumlu ilaçları verirler, bu. gibi karışmalar da cinsine göre tedavi edilir. Son zamanlarda, erkeklik bezlerinde iltihap olmaması, olmuşsa iyi edilmesi için kadınlık hormonlarının verilmesi öngörülmüşse de buna da ancak hekim karar verebilir. Bunların dışında, kabakulağın ateşli, zamanında hastayı yatakta yatırmak, çorba, lapa, muhallebi, meyve suyu gibi hafif besinler vermek gerekir.

Kabakulak geçirenler bu hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar, bir daha tutulmazlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Büyüyen Çocuk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir